Mango oloupám, okrájím od pecky a pokrájím na malé kostičky. Že je mango dobře zralé poznám tak, že jde krásně oloupat, slupka se ještě netrhá (přezrálé) ani už k dužině pevně nelne (nedozrálé, chce pár dní na okně). Mělo by být měkké u "bubáka", ale jinak ještě pevné, ne tvrdé. Dužinu od pecky okrájím co to jde a pak do mísy, kde budu mango po nakrájení shromažďovat, pecku vyždímám, abych nepřišla o zbylou šťávu.
V rendlíčku si provařím ocet s cukrem, potom přidám koření, mango a meruňky a vařím asi půl hodiny, díky pektinu v meruňkách by mělo trochu zhoustnout už během vaření, ale ten opravdový zázrak se stane až při chlazení ve sklenici.
Zavařuju do sklenic s patentem, normální zavařovačky neumím ovládat, ty moje jsou z IKEA a mají dutinu ve víčku, takže je neotáčím na víčko, jak to vždycky dělala babička s těma normálníma (jednou jsem to udělala a pak mi to tam ztuhlo a...ach jo). Jen je proliju vařící vodou z rychlovarné konvice, včetně gumy a víčka, pak už na ně zevnitř nesahám a plním je ještě skoro vroucím chutney. Takhle jsem zavařovala už spoustu věcí a nikdy se mi nic nezkazilo. Nevím, co by mi na to řekla babička, zeptám se jí, až ji uvidím:) Chutney je nejlepší uleželé, vydrželo mi nezkažené i tři měsíce, ale minule jsem ho vařila den před grilováním a taky se po něm slehla zem.