Skořicoví šneci

03.11.2020

Podzim je v plném proudu a nastává čas na skořicové recepty. Ležela mi ve špajzu ladem sklenička slaného karamelu a ze všech stran na mě útočila jablka, tak jsem se rozhodla vrátit zpět do Švédska a upekla vlastní verzi Kannelbullar, neboli skořicových šneků. 

Ve Švédsku jsem strávila skvělý měsíc na stáži a ta země mě tehdy okouzila. Byla jsem ve městě asi na půli cesty mezi dvěma největšími švédskými městy - Göteborgem a Stockholmem - v Örebro. Je to univerzitní město velké asi jako Liberec, uprostřed města je středověký hrad, za městem obrovské jezero se spoustou vodních ptáků a upravenými dřevěnými cestičkami na běhání a v červenci tam slunce nezapadá, jen se ve dvě ráno opře o obzor nad nádražím a zase začne vycházet. Většina věcí tam stojí stejně jako v Česku, ale švédská koruna je třikrát silnější než česká, alkohol se tam dá koupit jen v Systembolaget, což je specializovaný obchod na alkohol, který zavírá už v podvečer a o víkendu už v poledne a všichni tam jezdí na kole a běhají. Zhubla jsem tam za ten měsíc asi pět kilo i přesto, že jsme si s ostatními stážisty různě vyvářeli a pekli. Kromě čokoládové pěny, o které už byla řeč, jsem se tam naučila péct ty pravé skořicové šneky. Jedí je tam všichni, kdykoli během dne ale hlavně dopoledne a po obědě ke kávě, říkají tomu fika. Fika není jen svačina, je to společenská událost, na stáži v nemocnici, kde jsem byla, sloužila k probírání pacientů a další péče o ně, stejně tak jako dětí, manželů a společné dovolené. A právě recept dovezený ze Švédska jsem dnes oprášila a přidala zmiňovaný karamel a jablka.

Ingredience na asi 15-20 šneků, tedy 1 plech:

150 g másla

100 g cukru

lžička kardamomu

lžíce (opravdu polévková) skořice

půlka droždí (asi 20 g)

250 ml mléka

400 g mouky a trochu na poprášení válu

špetka soli

rozšlehané vejce na potření

jablka, slaný karamel - lze vynechat

Vyndej měknout máslo a můžeš si jít pustit seriál. Je dobré vyndat i ostatní suroviny, ať mají pokojovou teplotu. Až máslo změkne, polovinu ho utři v míse s polovinou cukru, většinou kardamomu a solí. Já mám kardamom v celku a vždycky ho rozdrtím v moždíři, vyhážu suché "lusky", znovu pořádně podrtím semena a do těsta ho sypu přes sítko, abych tam němela kousky. Do náplně pak dám zbytek, klidně i ty větší kousky. Jinak je to asi 3/4 lžičky do těsta a 1/4 lžičky do náplně. 

Zahřej mléko, aby bylo vlažné - asi na tělesnou teplotu - a rozdrob do něj droždí. Dobře promíchej a pak ho nalij na utřené máslo. Přisypej nejdřív většinu mouky a potom přidej postupně zbytek, aby vzniklo těsto, které se bude ještě lepit na vařečku. Nech ho jak je, v míse přikryté utěrkou v teple kynout. 

Mezitím si můžeš připravit náplň, očistit a na tenké plátky pokrájet jablko, jedno je tak akorát, a připravit karamel. Já ho měla od minule ve spíži, vydrží ve vzduchotěsné nádobce klidně pár týdnů, stačí ho pár minut před  poléváním roztavit v kastrůlku. Já, aby se to lépe polévalo, jsem oproti standardnímu receptu přidala ještě asi dvě lžíce smetany na šlehání v průběhu zahřívání. Když se chvíli míchá, krásně se to spojí a je z toho perfektní karamelová poleva. Náplň se dělá z rozpuštěného másla (zbylých 75g), zbylého cukru a kardamomu a skořice. Vše se smíchá v rendlíku a ideálně nechá chvilku chladnout, aby to nebylo úplně tekuté. 

Když těsto vykyne (aspoň půl hodiny), přendá se na pomoučněný vál, rozválí na asi půl centimetr tlustou placku, ideálně co nejvíce obdélníkovou a potře se náplní, případně se na náplň ještě rozprostřou plátky jablek. Placka se pak zaroluje od kratšího okraje a rolička se krájí na plátky asi 2 centimetry silné. Plátky se pak vyskládají na pečící papír na plech a nechá se mezi nimi asi centimetr mezera, do které během dalšího kynutí a pečení ještě dorostou. Když se krájí nožem, jsou po ukrojení takové šišaté, je lepší je krájet nití jako knedlík, nebo je po ukrojení ještě vždycky srovnám a lehce uplácnu, aby netrčely. Nechám je takhle v plechu ještě další asi půl hodinku kynout, mezitím si zapnu troubu, a když vykynou, potřu je rozšlehaným vejcem a peču asi 12-15 minut. Ta holčina, co mě je učila, je měla uprostřed ještě skoro syrové, ale říkala, že lepší trochu syrové, než suché a podle mě má pravdu, koho zabila troška polosyrového kynutého těsta? Nakonec polévám slaným karamelem, mňam.


Vinaigrette

28.07.2022

V létě se snažím jíst co nejvíc čerstvé zeleniny, užít si, že rajčata chutnají jak mají, abych měla na co vzpomínat, až k nim budu v lednu v krámě čuchat a budu se zoufale snažit najít takové, které nebudou chutnat jako indiferentní hmota.

Téměř každoročně vyrážíme v létě na trek s batohem a letos výběr padl na Tour de Mont Blanc. Jak jsem se dozvěděla asi třetí den výletu, vymyslela jsem to já (to si nepamatuju) a taky jsem tvrdila, že to bude hezká hřebenovka (to si pamatuju a fakt jsem v tý představě žila, vlastně až do asi třetího výstupu do...

Nebude zas tak moc (jedovatě) red, ale o to víc bude velvet a navíc úplně přirozeně díky chemické reakci sody, podmáslí a nealkalizovaného kakaa. To se prodává pod názvem přírodní kakao, a když jsem ho loni v zimě poprvé zahlédla v obchodě, hned jsem si na původní recepturu vzpomněla a rozhodla se, že to musím zkusit. Od momentu, kdy jsem...

Arroz Doce

02.08.2021

V Portugalsku po pravdě nebylo moc důvodů těšit se na jídlo. Výjimku tvořil dezert, který byl v jídelně v kampusu univerzity v Coimbře téměř každý den stejný. Mléčná rýže. Člověku už by to mohlo trochu přerůst přes hlavu, mít jí každý den, ale to by nesměla být tak skvělá. A byla jsem tam jenom měsíc, tak co :).

Kdybych musela vybrat jednu surovinu, zodpovědnou za těch několik kilo navíc po mém Erasmu v Itálii, byla by to gorgonzola. Rozhodně se po ní nehubne, zvlášť ve spojení s těstovinami nebo bramborovými noky...nebo jen tak namazané na chleba, ale je neodolatelná. A gorgonzola, hruška a vlašské ořechy jsou zázračné trio, kterému to bude slušet i jen...

Tenhle recept je jedna z mých nejoblíbenějších rychlovek. Jasně, že se dá udělat s masem, ale i bez masa je tohle jídlo skvělý, suroviny na něj mám vždycky v zásobě a je hotové za dvacet minut. Co víc chtít od dokonalé večeře v pracovní den? Že je navíc plné zeleniny a luštěnin. Recept je tak trochu vykradený od Jamieho...

Když mě v deset budí Bára, mám pocit, že jsem musela spát asi pět minut. Celou noc jsem se převalovala s křečema v břiše. Horská nemoc má mnoho podob a mě dohnala nafouklostí. Je to způsobené náhlou změnou atmosferického tlaku, který se nevyrovná s tlakem plynu ve střevech a až po sestupu jsem se dočetla, že to potrápí leckoho...

© 2020 Kristýna
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky