Vyndej měknout máslo a můžeš si jít pustit seriál. Je dobré vyndat i ostatní suroviny, ať mají pokojovou teplotu. Až máslo změkne, polovinu ho utři v míse s polovinou cukru, většinou kardamomu a solí. Já mám kardamom v celku a vždycky ho rozdrtím v moždíři, vyhážu suché "lusky", znovu pořádně podrtím semena a do těsta ho sypu přes sítko, abych tam němela kousky. Do náplně pak dám zbytek, klidně i ty větší kousky. Jinak je to asi 3/4 lžičky do těsta a 1/4 lžičky do náplně.
Zahřej mléko, aby bylo vlažné - asi na tělesnou teplotu - a rozdrob do něj droždí. Dobře promíchej a pak ho nalij na utřené máslo. Přisypej nejdřív většinu mouky a potom přidej postupně zbytek, aby vzniklo těsto, které se bude ještě lepit na vařečku. Nech ho jak je, v míse přikryté utěrkou v teple kynout.
Mezitím si můžeš připravit náplň, očistit a na tenké plátky pokrájet jablko, jedno je tak akorát, a připravit karamel. Já ho měla od minule ve spíži, vydrží ve vzduchotěsné nádobce klidně pár týdnů, stačí ho pár minut před poléváním roztavit v kastrůlku. Já, aby se to lépe polévalo, jsem oproti standardnímu receptu přidala ještě asi dvě lžíce smetany na šlehání v průběhu zahřívání. Když se chvíli míchá, krásně se to spojí a je z toho perfektní karamelová poleva. Náplň se dělá z rozpuštěného másla (zbylých 75g), zbylého cukru a kardamomu a skořice. Vše se smíchá v rendlíku a ideálně nechá chvilku chladnout, aby to nebylo úplně tekuté.